Szoftverben az erő.
english   
 • Hírek
 • A szolgáltatásról
 • Technológia
 • Megoldások
 • Termékek
 • Kapcsolat
 •  

  Technológia

  Az automatizált munkafolyamatok támogatására a szoftverkészítők többféle megoldást is beépíthetnek termékeikbe.
  Talán a legrégebbi megoldás a billentyűmakró, amikor az egymás utáni billentyűleütéseket tudjuk rögzíteni és később bármikor “lejátszhatjuk” őket. Bár igen korlátozottak a benne rejlő lehetőségek, bizonyos helyzetekre ez is jó megoldást jelent.
  Egy másfajta megközelítés a plugin-ek alkalmazása, melyeknek fő célja egy szoftver képességeinek bővítése és új funkciók megvalósítása. Természetesen automatizálási feladatokra is lehet használni, bár a fejlesztés esetenként hosszabb időt vehet igénybe.
  Az igazán gyors és rugalmas megoldásokat a szkriptelési lehetőségek nyújtják. Egy szkript eszközkészlete és alkalmazhatósága ugyan korlátozottabb, mint egy plugin-é, automatizálási feladatokra azonban igen jól használható. A szkriptek olyan kis programok, melyek az adott rendszeren belül futtathatók és hozzáférnek annak főbb belső funkcióihoz, a dokumentumok teljes struktúrájához, esetleg más rendszerekkel is képesek kommunikálni.

  Nézzük például a Microsoft Office komponenseit. Szinte az összes program lehetőséget nyújt VisalBasic szkriptek írására, melyekkel aztán 1-1 Excel vagy Word fájlon hajthatunk végre olyan feladatokat, melyek manuálisan elvégezve hosszú időt vennének igénybe. Ezt a technológiát azonban már nem csak a Microsoft Office termékeiben, hanem egyre több szoftverben is megtalálni.
  Az Adobe termékei, a Photoshop, az Illustrator és az InDesign is rendelkezik ezekkel a lehetőségekkel, sőt! Az Adobe nem csupán a Windows-on használatos VisualBasic nyelvet támogatja, hanem az AppleScript-et és a JavaScript-et is. Ez utóbbi nagy előnye, hogy az ebben megvalósított szkriptek keresztplatformosak, azaz futnak Windows és OSX környezetben is.

  Sokan nem ismerik a szoftvereikben rejlő lehetőségeket, pedig ezek kihasználásával sok esetben gyorsítani lehet a munkavégzést. Hogy hogyan? Kérdezze meg tőlünk! »