Szoftverben az erő.
english   
 • Hírek
 • A szolgáltatásról
 • Technológia
 • Megoldások
 • Termékek
 • Kapcsolat
 •  

  aiTextEditor / cdrTextEditor v1.1

  2011.03.18. 15:07
  / / /

  Kis frissítés után letölthető a v1.1:

  • CS4 és CS5 támogatás beépítve
  • A kilépéskor jelentkező Acrobat Reader hibaüzenet eliminálva
  • Telepítőcsomag javítások

  After refreshing components the v1.1 is available for download:

  • CS4 and CS5 is now supported
  • Acrobat Reader error messages eliminated
  • Some modification in the setup package

  WordPress 3.1

  2011.02.27. 14:42

  A napokban jelent meg a WordPress új, 3.1-es verziója. Sok-sok újdonság és érdekesség szerepel benne, de egy gyors megjegyzés erejéig csak egyet emelnék ki. Amelyik nekem a legjobban tetszik és amely gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a munkát.
  adminbar-nak hívják és akkor látható, ha bejelentkezés közben elhagyod az admin felületet és az oldaladra navigálsz. Ekkor a felső sorban jelenik meg és a legfontosabb funkciók akkor is elérhetők, ha éppen az oldalaidat nézed. Olyan, mintha az alkalmazásod főmenüje lenne. Szeretem :-)
  (Gondolom létezett már ilyen vagy ehhez hasonló funkcionalitású plugin eddig is, de valahogy nem botlottam bele. De az is lehet, hogy nem. Mindenesetre ez most jóság.)


  prezi@budapest.py

  2011.02.26. 02:13
  / / /

  A héten tartottam egy rövid kis előadást a python programozók budapesti találkozóján. Gyakran használok pythont az automatizálási feladatokhoz, ezért csak az okozott gondot, hogy pontosan miről is beszéljek. Végül úgy döntöttem, hogy az egyik kedvencemet, a térképfordítási projektet mutatom be. Mivel a találkozó a prezi.com székhelyén volt, ezért úgy gondoltam a mondandómat az ő termékükbe „csomagolom”.
  Íme az első prezim:


  A Woodwing az Androidos táblagépekre is fejleszt

  2010.10.15. 10:16

  A digitális kiadványok workflow menedzsmentjének specialistája, a WoodWing bejelentette az Android alapú tablet-ek támogatását a lapkiadók számára. A cég Digital Magazine Tools terméke az Apple iPad-re már annak megjelenése óta elérhető, azonban a mostani bejelentés szerint azokra a táblagépekre is szeretnének fejleszteni, melyeket Android operációs rendszerrel dobnak piacra.

  Forrás: szoftver.hu


  Hiba az Adobe Illustratorban

  2009.12.09. 22:46

  Az Adobe csak jövőre foltozza az Illustrator nemrég napvilágra került nulladik napi sérülékenységét.

  Habár az Adobe javította a Flash Player kritikus sérülékenységét, a szoftvercég közlése szerint az egy héttel ezelőtt napvilágot látott Illustrator foltjára nem érkezik javítás. A felhasználóknak így az Adobe következő patch-keddjéig (2010. január 8.) kell várniuk a kritikus rés foltozására.

  Az Illustrator hibája pedig meglehetősen kritikus, hiszen a kihasználásával a támadók átvehetik a felhasználó gépe felett az irányítást, annak tudta és beleegyezése nélkül. A program sérülékenysége ugyanis lehetőséget ad puffer túlcsordulás (buffer overflow) alapú támadásokra, amely segítségével a támadók túlírhatják a kipécézett változót, s így átvehetik a hatalmat a program felett, a kártékony algoritmusuk lefuttatására kényszerítve azt.

  Az Adobe biztonsági közleménye szerint a programozási baki az Illustrator CS4 és CS3 alkalmazásoknál áll fent, amelyek könnyen megfertőzhetőek egy rosszindulatú Encapsulated PostScript (.eps) állománnyal. Mivel a hibára utazó támadókód már elérhető a weben, ezért azt tanácsoljuk, hogy az érintett programok gazdái csak a megbízható forrásból érkező .eps dokumentumokat nyissák meg, amíg a hiba kijavítása meg nem érkezik.

  Forrás: PCWorld via szoftver.hu


  A Visio és az adatbázistervezés

  2009.11.17. 18:50
  /

  Rövid kis esettanulmány Visio-ról, adatbázistervezésről, szkriptelési zsákutcákról és a kitartás jutalmáról.

  Legnagyobb meglepetésünkre az egyik partnerünktől az általuk készített adatbázis dokumentációját Visio-ban kaptuk meg. Tudtam, hogy sok mindenre lehet használni, de speciel nem gondoltam volna, hogy valaki ebben tervez adatbázist. Perzse mindegy is, mert megnézegettük a doksit, szép volt, jó volt, a sémában minden tábla és mező is el volt látva kommentekkel, örültünk.

  A problémák akkor kezdődtek, amikor ebből a csodából sql szkriptet szerettünk volna kicsikarni, hogy reprodukáljuk a táblákat. Igazából a mezőkhöz tartozó információk voltak a legfontosabbak, de úgy gondoltuk az ehhez való hozzáférés a sémageneráláson keresztül vezet.

  Persze hamar kiderült, hogy bár odbc-n keresztül képes sémát betölteni, legyártani nem fogja. Ahhoz egy különleges verzió, a Visio 2003 for Enterprise Architects kell. Piha! Nekünk olyan nincs. Kolléga itt adta fel, nekem pedig itt jött meg a kedvem a kutakodáshoz. Szeretem a lehetetlennek tűnő feladatokat ;-) Több száz tábla, elektronikus formában dokumentálva. Nehogy már újra kelljen gépeltetni…

  Szépen sorban haladtam.

  A dokumentációt készítő partnernél érdeklődtem először, de legnagyobb csalódásomra kiderült, hogy olyan nekik sincs és csupán a dokumentálás kedvéért használták a Visio-t. A mezőleírások sincsenek meg más formában (az adatbázisban sem!), ezért  hát nem tudnak segíteni. Remek.

  Létezik-e ebből a szoftverből demó, amivel megoldható a feladat? Nem, nem létezik. A Microsoft leállította a fejlesztését, valami máson dolgoznak nagyon, ami a Visual Studio része lesz (lehet, hogy már része is, nem ismerem annyira a termékvonalat).

  A fórumokat böngészve az is kiderült, hogy warezolni sem érdemes, mert hiába generálja a szkriptet az Enterprise verzió, a kommenteket nem illeszti bele… :-(

  Akkor ismerkedjünk meg a Visio belső VBA Script-es makrózási lehetőségeivel! Hátha. A hivatalos doksi szerint nincs lehetőségem szkriptből elérni még csak a séma elemeit sem. Fórumozás után az derült ki, hogy az ehhez szükséges Database Model Diagram API-ja nem publikus. Egy kis turkálás és kísérletezés ismét segített. Már el tudtam érni szkriptből a modell tábláit, mezőit és éreztem: közel vagyok. Majd nem sokkal később rájöttem, hogy ez is zsákutca. A komment mezőket a belső API-n keresztül sem lehet elérni…

  Akkor nincs más lehetőség, marad a Windows platform automatizálási svájci bicskája, az AutoIT. A program remekül szimulálja a billentyűleütéseket és egérműveleteket, valamint hozzáférést biztosít a Windows grafikus elemeihez is (pl. szövegdoboz, gomb, stb.). Szóval nem tettem mást, mint az AutoIT Basic-szerű programozási nyelvén megfogalmazva definiáltam a munkafolyamatot, mintha manuálisan végigmennék (a billentyűzet és az egér használatával) a Visio paneljein és kiolvasnám a megfelelő mező tartalmát. Helyettem most ezt egy pár soros (na jó, 54) kis programocska tette meg. Az eredményt pedig (rögtön sql szkriptet) egy fájlba írattam ki. Miután több vsd-m is volt, mindegyiken lefuttattam. Örültem.

  A jutalom? Nem kell újra begépelnie senkinek :-)


  RSS-t a népnek!

  2009.10.21. 00:00

  Ma már természetes, hogy a friss híreket, információkat megjelentető oldalak RSS csatornán keresztül is publikálják az új tartalmat. Van ahol a teljes anyagot, van ahol csak kivonatos részét esetleg az első néhány mondatot, de olyan is akad, ahol csak a cím jelenik meg. Ez utóbbi két esetben az olvasó könnyen el tudja dönteni, hogy az új cikk az ő érdeklődési körébe tartozik-e vagy sem és érdemes-e átklikkelnie a teljes tartalomra.

  Az RSS-t azért szeretjük, mert automatizálhatjuk azt a folyamatot, ahogy az új hírekről értesülünk. A csatornát befűzzük kedvenc hírolvasó alkalmazásunkba, amelyik aztán rendszeresen ellenőrzi és megjeleníti számunkra az RSS-en érkező híreket.

  A probléma akkor jelentkezik, amikor olyan oldalra tévedünk, ahol ezt nem biztosítják a számunkra, pedig nagyon szeretnénk. Ekkor több lehetőség közül is választhatunk, például:

  • A régi jó szokás szerint időnként ránézünk az oldalra
  • Egy apró kis alkalmazásra bízzuk az oldal rendszeres ellenőrzését (pl.: WebMon, WebSite-Watcher)
  • Az oldal ellenőrzését egy olyan szolgáltatásra bízzuk, amely RSS-ben értesít a változásokról (pl.: Page2RSS, Feed43)

  Bár bizonyos esetekben a gépemen futó WebMon-t is használom, az igazi kedvencem a Feed43. Online szolgáltatás, nem kell telepíteni semmit, a megadott oldal tartalmából RSS-t készít és az ingyenes regisztrációval (vagy akár regisztráció nélkül is) is igen hasznos dolgokat lehet művelni. Például:

  Az általam (kísérletezés jogcímen) elkövetett hírcsatornák összegyűjtve is elérhetők. Sajnos az oldalhoz nem tartozik RSS(!), ezért ha új csatornát készítek, arról nem értesülhetsz automatikusan. Persze pont erre találták ki a Feed43 szolgáltatást ;)

  Egy kis kezdőlökés annak, aki nem riad vissza a kísérletezéstől…


  PDF dokumentumok sorszámozása

  2008.10.06. 10:36

  Az utóbbi időben több megkeresés is érkezett, melyekben az ügyfelek PDF állományokat szeretnének feldolgozni és ehhez az Adobe ® Acrobat® „automatizálását” kérik. Acrobat-ban a scriptek megírása és futtatása nem olyan formában történik, mint ahogy az megszokott az Illustrator-InDesign-Photoshop esetében. A rendszer összetett biztonsági rendszerrel rendelkezik, amely ugyan gyakran megnehezíti a programozó munkáját, elsősorban azonban az ügyfél védelmét szolgálja. Technikai részletek helyett inkább néhány érdekesebb példát megemlítve szeretném megmutatni, hogyan használható az Acrobat automatizált feladatok végrehajtására.
  A bejegyzés folytatódik »


  Kézzelfogható eredmény

  2008.10.02. 20:33
  /

  Elkészült végre, itt tartom a kezemben.
  A címe: MARE ATLAS UNIVERSAL
  A Reader’s Digest Világatlasz románia kiadásáról van szó. Lelkesedésem annak köszönhető, hogy az elkészítésében én is közreműködtem.
  Az impresszumban a következő szerepel:

  Prelucrare hărți  Makó Tamás (Budapesta)

  Ez ugyanazt az Adobe Illustrator térkép-feldolgozási munkafolyamatot jelenti, amelyet már korábban is sikerrel alkalmaztunk. A tapasztalatokra építve azonban sikerült egy-két újdonságot is bevetnünk, amely nagymértékben segítette a fordítást végző térképész(ek) munkáját. (A termékeink között megtalálható aiTextEditor / cdrTextEditor ugyanezt a munkafolyamatot segíti, csak egy jóval egyszerűbb formában.)
  A nyomat szépre sikerült, az ügyfél elégedett, nincs okunk panaszra.


  aiTextEditor / cdrTextEditor v1.0

  2008.08.27. 17:27
  / / /

  Néhány kisebb hiba javítása után elkészült a v1.0.

  After some minor bugfixes the v1.0 is available for download.